Een vouwtje verkeerd

Donderdag 19 oktober hebben wij, A6a, het practicum Vouwtje Verkeerd gedaan met behulp van het reizende laboratorium uit de Universiteit Leiden. We hebben ons bezig gehouden met de gevolgen van mutaties in het DNA waarbij de ziekten Alzheimer en CF (taaislijmziekte) ontstaan. Hierbij hebben we DNA uit tumorcellen en soorten eiwitten onderzocht door middel van verschillende technieken. Deze technieken zijn immunofluorescentie en röntgendiffractie.

De eerste proef was immunofluorescentie. Hierbij hadden we op dekglaasje tumorcellen waar we met geschikte antistoffen de zieke cellen willen weergeven. Na een gedegen voorbereiding, konden we de cellen bekijken onder een speciale immunofluorescentie-microscoop, die de studenten uit Leiden meegenomen hadden. Hieruit kreeg je zeer indrukwekkende plaatjes.

De tweede proef had te maken met röntgendiffractie. Om de hoofdproef uit te voeren, moest veel geld en nog duurder apparatuur gebruikt worden dat helaas niet tot onze beschikking stond, dus deden we de voorbereidende proef. Hierbij lieten we een eiwit, lysozym, dat niet goed gevouwen was en dus zijn werk niet goed zou doen, neerslaan. Je kreeg hierdoor onder de microscoop hele mooie beelden van kristalletjes.

Van deze proef hebben we veel inzicht gekregen hoe een klein foutje in je DNA zo groot effect kan hebben op het lichaam en wat er dan gebeurt in relatie tot de ziekten Alzheimer en cystische fibrose (taaislijmziekte). Ook hebben we kunnen meemaken hoe een onderzoek aan de universiteit ongeveer verloopt. Om met ander apparatuur en stoffen te kunnen werken, zoals de speciale microscoop, pipetten en tumorcellen, vonden we heel interessant en op deze manier doen we nieuwe ervaringen op. Het practicum was een groot succes.

http://www.wiringherlant.nl/fotos-prakticum-vouwtje-verkeerd/