Flits Dag van de Talen

Verslag Europese Dag van de Talen 2017. 

Dinsdag 26 september waren  46 leerlingen uit de 1e en 2e klassen met 5 begeleiders te gast bij het Yunus Emre Instituut te Amsterdam. ‘s Morgens werd iedereen allerhartelijkst welkom geheten. Na ontvangst werd de groep in 3-en gesplitst. 

Groep 1 begon met Ebru (schilderen op water) waar prachtige creaties werden gemaakt. Groep 2 begon met een kennismaking met de Turkse taal: Elkaar begroeten, Nederlandse en Turkse woorden uitwisselen en zelfs in het Turks een liedje zingen. Groep 3 kreeg uitleg over Turkse muziek en de speciale (deels antieke) instrumenten die nog steeds gebruikt worden. 

Als lunch kregen de leerlingen heerlijke Turkse pizza met salade/tomaat en natuurlijk Baklava. Het Ebru-schilderen was een zeer interessant onderwerp, waarbij de leerlingen erg geïnteresseerd waren in de bijzondere technische kant van het schilderen. Bijna alle leerlingen zijn erin geslaagd om een eigen kunstwerk te produceren. 

Het oefenen en  stoeien met de Turkse taal was toch wel een apart ding, het ziet niet bekend en het klinkt ook niet bekend. Nadat de verlegenheid wat overwonnen was, deden alle leerlingen hun uiterste best om in het Turks hallo, dank u wel te zeggen en zelfs een klein gesprekje te voeren om zichzelf voor te stellen. Ook met het dictee werd driftig meegedaan en de daaraan verbonden prijsjes waren leuk.  

De uitleg over de Turkse muziek was voor de meeste leerlingen wat zwaar, maar het liedje werd enthousiast meegezongen. De studente van het conservatorium heeft erg haar best gedaan om de leerlingen mee te krijgen. Daarvoor werd ook gebruik gemaakt van filmpjes op YouTube. Het theater duo begon het optreden op typisch mediterrane wijze.  Ook de spelletjes vielen  in goede aarde. 

Als afscheid kreeg iedereen nog een tas met goodies mee. We kijken terug op een geslaagde schoolbrede ELOS-activiteit.

De foto’s van deze dag kunt u vinden onder de volgende link: fotos