havo 5 excursie Amsterdam en een masterclass budgetteren

Op woensdag 21 februari vertrokken de 5 havoklassen en hun begeleiders rond 08:30 richting Amsterdam, waar we als eerste stop het Moca op het museumplein aandeden. Dit museum is klein, dus overzichtelijk en er waren kunstwerken van Banksy (een pseudoniem van een Robin Banks óf van Robert Cunningham) en Roy Liechtenstein. De kunst sprak de leerlingen aan en de gidsen vertelden er enthousiast over.

Na een korte stop in het Vondelpark vertrokken we richting het Leidseplein om te lunchen.

Daarna lag het bezoek aan de Nederlandse bank in het verschiet, De em(cm)-leerlingen die deelnamen aan dit onderdeel van de excursie werden verdeeld in drie groepen; een programma met een wedstrijdelement zorgde voor een ongekende competitiedrang tussen deze groepen. De winnares met het hoogste aantal punten was Dieuwertje van Kampen, ze ontving een, niet geheel onverwacht, een spaarvarkentje.

Aan de nt’ers werd ondertussen een programma in het sciencepark gepresenteerd, ze mochten aan het werk met de zonnetelescopen  en het bekijken van de zon middels een speciale lens waardoor de activiteiten die plaatsvinden op de zon bekeken konden worden. Helaas was het erg rustig op en rond de zon op woensdag 21 februari.

De leerlingen mochten de tijd die resteerde tussen het bezoek aan de Nederlandse bank en de theatervoorstelling die ’s avonds geprogrammeerd was zelf overbruggen. Er werd geschranst en geshopt, waarschijnlijk vonden de leerlingen dit gedeelte van de dag het leukst.

Om 20:30 startte Shakespeares Othello in Frascati. In het intieme theater aan de Nes, te vinden  in het oudste gedeelte van Amsterdam kwam deze bewerking van Shakespeares bekende drama zeer tot zijn recht. Tot onze grote verbazing (en ook opluchting) hebben de leerlingen de twee uur durende voorstelling rustig en  geconcentreerd bekeken. Ze waren zelfs in staat de verschillen tussen de huidige voorstelling en het aloude bekende toneelstuk van Shakespeare te benoemen, erg knap. Dit kwam mede door de goede voorbereiding van en de aandacht voor de voorstelling  door de docenten Engels van deze klassen.

Om 22:45 vertrokken we na een kleine queeste op zoek naar de bus richting Wieringerwerf.

 

 

Op verzoek van het decanaat kregen de leerlingen van 5 havo als bonus op vrijdag 23 februari een masterclass budgetteren, koken op kamers en hygiëne  aangeboden.

Alex Gijzenij, afdeling e&o, gaf een korte cursus over de kosten van huisvesting, verzekering, boeken en collegegeld, Saskia Schuiten, docent en Gerda Visser, afdeling z&w, sprongen daar mooi op in met hun aanpak van het koken voor studenten met een klein budget. De leerlingen kregen de opdracht om tomatensoep te maken. Verrassend was het verschil in smaak dat ontstond uit een identieke receptuur… en toch allemaal even lekker.

Tjeerdtje Rode, afdeling z&w, gaf les in hygiëne; denk aan het gebruik van vaatdoeken, snijplanken, koelkast en niet te vergeten het wassen van de handen… De informatie hierover bleek inderdaad erg nodig te zijn. Onze eindexamenkandidaten kunnen op dit gebied nog wel iets meer leren, helaas is daar gedurende dit schooljaar geen tijd meer voor.

Collega’s van het vmbo, dank voor het ondersteunende werk, het lesgeven en niet te vergeten het meedenken!