Groep 8/ interviews vmbo

Theoretische leerweg

 Meisje

‘’In het begin toen ik hier voor het eerst binnen liep, vond ik het wel heel spannend. Allemaal grote kinderen. Raar gevoel in m’n buik, maar nu voel ik me gewoon goed, vooral thuis. Heel veel klasgenoten kende ik in het begin niet. Veel was nieuw, ik moest erg wennen. Maar ik voelde me al snel thuis in mijn nieuwe klas. Ik vind het leuk dat je steeds iets nieuws krijgt en leert. Je leert mensen kennen. Ik vind de meeste leraren heel erg behulpzaam. Ze helpen je er wel heel goed mee als je iets lastig vindt. We zijn hier nieuw en heel veel vakken zijn anders dan op de basisschool. Ik vind wiskunde het leukst, ik vind met een geodriehoek en passer werken leuk. Je leert weer wat nieuws.’’

Jongen

‘’Ik vind het hier heel leuk. Je hebt hier meer afwisseling. En je kunt veel thuis doen. je leert veel verschillende en nieuwe mensen en docenten kennen. Ik vind het erg gezellig hier. In de pauze, als je in de aula zit, leer je allemaal nieuwe mensen kennen en maak je vrienden. Ik vind het hier veel fijner dan op de basisschool. Het is veel ruimer en je hebt een aula. En je bent hier veel zelfstandiger. Je mag veel meer zelf invullen wat je doet.’’ Ik vind de meeste docenten ook heel aardig. De ene is streng, de ander wat minder. Ze zijn wel allemaal heel rustig, dat vind ik fijn. Mijn lievelingsvak is geschiedenis. Ik vind het interessant om te weten wat er voor mij gebeurde, want als ik bij mijn opa was vertelde hij ook over dingen over de oorlog. Mijn opa leefde tijdens de oorlog. Hij vertelde dan dat hij ook gewoon buiten kon spelen. Ik vind dat het meest interessante tijdperk, het raakt me gewoon. Dat vond ik op de basisschool al leuk en nu nog en wiskunde en Nederlands vind ik ook leuk, maar ik moet voor Nederlands even goed leren, want m’n laatste cijfer was niet zo heel hoog.’’

Basis- en kadergerichte leerweg

Meisje

‘’Ik vind de leraren heel leuk en de rest ook, mijn klasgenootjes. De leraren zijn heel aardig, ze zijn niet heel streng en ze worden niet heel snel boos. Van mijn klasgenootjes kende ik er al heel veel en we hebben het goed met elkaar, dat maakt het leuk. Ik voel me gewoon goed hier. Mijn lievelingsvak? Nederlands. Omdat ik daar best wel goed in ben en we hebben er een hele leuke leraar voor en hij legt ‘t ook goed uit.’’

Jongen

‘’Ik vind eigenlijk alles wel leuk. De buitenkant is zeg maar gewoon een grijs blok, zo denken veel mensen. Maar van de binnenkant is het gewoon heel leuk. Veel kleur, gezellig. Je hebt om het uur een nieuwe leraar. Soms heb je een blokuur, maar als je het bij de eerste leraar verpest, heb je nog een herkansing bij de volgende. Ja de leraren zijn aardig en leuk. Ik ken veel klasgenootjes uit m’n oude klas. Vind ik fijn, dan hoor je er wel bij gelijk. Als je in een heel vreemde klas word gezet, moet je weer wennen en nieuwe vrienden maken. Ik vind de lessen gezellig en de pauzes ook. Er is wel eens sensatie. Ik voel me ook thuis hier en veilig. Ik zit er nog maar 5 maanden, maar voelde me hier snel thuis. Lievelingsvakken? Ik heb meerdere. Ik vind Engels leuk en Nederlands vind ik ook helemaal geweldig. Ik ga morgen zelf een les geven over werkwoorden, trouwens. Het staat zelfs op Magister!’’