Landelijke junior ambasserdors day Den Haag, 6 oktober 2017

 

Op vrijdag 6 oktober zijn wij in de rol van junior ambassardors (Jaidy, Cato, Anna, Lyanne en Michiel) samen met de EPAS-coördinator, mevrouw de Groot naar de landelijke junior ambassador dag geweest in Den Haag dat daar 1x per jaar georganiseerd wordt.

In het Pathé Theater in Den Haag hadden wij samen met Juniors van andere scholen uit Nederland een discussie en een college tour van Lars Gierveld. Lars Gierveld presenteert het Vara-programma ‘Rambam’ en hij heeft ook het programma ‘Europa doe je zo’ gepresenteerd, dat over Europees burgerschap en de Europese verkiezing van 2014 ging.

Hierna werden we verdeeld in 8 groepen en gingen we samen naar het ProDemos gebouw. Bij ProDemos bestond het programma uit 2 delen:    

Deel 1 bestond uit discussiëren en nadenken over hoe een ideaal Europa er over tien jaar zou uit moeten zien. Na deze activiteit mochten we in de groep met andere ambassadors uit Nederland vragen voorbereiden voor de parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Deel 2 bestond uit een rollenspel over de EU. We moesten als Juniors een democratisch besluit nemen net als in het Europees parlement. Hierbij speelde verschillende partijen, journalisten en de Europese commissie een rol om een echt gevoel te krijgen hoe het er nou aan toe gaat in het Europees Parlement.

Na het programma bij ProDemos hadden we een lunchmoment waarnaar we weer terug gingen naar het Pathé Theater voor een college tour en een discussie met Gerben-Jan Gerbrandy, Europarlementariër voor zijn partij D66. Na een lange, interessante en leerzame dag zijn wij weer met z’n allen naar Hoorn gereden met de trein, vol met ideeën voor de aankomende Dag van Europa op 9 mei 2018. Mevrouw de Groot heeft ons namelijk gevraagd om de dag van Europa bij ons op school met haar te gaan organiseren. Maar ons eerst volgende evenement is de excursie naar het Europees Parlement in Straatsburg, eind november 2017.

de junior ambassadors,

Jaidy, Cato, Michiel, Lyanne en Anna