Excursie atheneum 5 en 6

Nog voor 7 uur vertrokken we met de touringcar. Vanuit de noordkop was dat dus soms zelfs opstaan voor 6 uur, en dat was erg vroeg! We deelden de touringcar met onderbouwleerlingen van de Oscar Romero die daar de technologielijn als extra vak volgen. Na een paar uur rijden kwamen we aan bij Thales in Hengelo. We werden opgedeeld in drie groepen: een deel van de 2e-klassers voegde zich bij ons. In een caroussel bekeken we wat Thales doet, en hoe het is om daar te werken.

We begonnen met de verplichte bedrijfspresentatie; saai, maar wel informatief over wat voor soort werk je allemaal bij Thales zou kunnen doen.

Daarna bekeken we een van de werkhallen waar radarinstallaties werden geassembleerd. Een trillingstafel om de schokken van dieptebommen te simuleren maakte veel indruk. Een radiogolf- en geluidsvrije ruimte was voor de kids meer spectaculair. Allemaal vreemde punten op de muren en metalen contacten in de deurlijst van de hele grote metalen deur.

Maar het mooiste kwam op het einde: een ruimte die was ingericht als het command deck, de “cockpit” van een willekeurig militair schip. Deze ruimte wordt normaal gebruikt voor trainingen. Voor ons was hij voorgeprogrammeerd om een aantal situaties met vliegtuigen om ons heen te simuleren. We werden ook beschoten en moesten kiezen met welke tegenmaatregel we zouden reageren. 

Bij de Universiteit Twente zijn we het Robotica en Mechatronica(RAM-) lab gaan bezoeken. Door enkele studenten aldaar werden we rondgeleid in alle onderzoeksontwerpen die daar nu plaatsvinden:

  • Een robot die als een echte vogel met een vleugelslag vliegt, en wordt ingezet om ganzen te verjagen bij Schiphol. (Bekend van 1vandaag twee jaar geleden).
  • Een slangrobot die door 12-cm buizen kan kronkelen voor inspectie en reparatie van binnen uit.
  • En een 3D-geprinte stappenmotor die niet werkt op elektriciteit, maar op luchtdruk. Het metaalvrije ontwerp maakt toepassing mogelijk dichtbij een MRI-apparaat bijvoorbeeld.

 

Wat mij betreft doen we het volgend jaar weer!

Christiaan Vriend, samen met 10 leerlingen uit atheneum 5 en 6.

< Terug naar overzicht
Top