Groep 8 Theoretische en Gemengde leerweg

  Wat leer jij in de eerste twee jaar?
In het eerste jaar volg jij onder andere taallessen zoals Nederlands, Engels en Frans. Daarnaast volg je creatieve vakken als tekenen, handvaardigheid en muziek. Ook geven wij jou les in geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie en techniek. In het tweede jaar krijg je, naast deze vakken, ook Duits, natuur- en scheikunde.

In de onderbouw werk je soms in groepjes aan leuke projecten. Tijdens de activiteitenweken gaan dan we daarmee aan de slag of gaan we op excursie buiten school. Misschien organiseer jij wel iets voor onze school of voor een ander bedrijf!

 

Naar de bovenbouw van de GTL van het vmbo

Na twee jaar theoretische leerweg bij ons op school ga je naar het derde jaar: de gemengde theoretische leerweg. Het verschil is dat je bij de gemengde theoretische leerweg één theorievak minder, maar wel een beroepsgericht (praktijk) vak kunt kiezen.

Je kiest ook voor een richting. Welke vakken vind jij het leukst? Je kunt kiezen uit de volgende profielen van de theoretische leerweg:

  • Zorg en Welzijn
  • Economie
  • Techniek

Binnen deze profielen heb je een aantal verplichte vakken (bijv. Nederlands en Engels), maar kun je daarnaast ook kiezen voor andere vakken die jijzelf leuk vindt!

Wij helpen jou natuurlijk met kiezen door te kijken naar wie jij bent, wat jij wilt en waar jij goed in bent. Dit doen we in het tweede, derde en vierde leerjaar, zodat jij een mooi portfolio opbouwt. Jij weet op deze manier ook wat jouw keuzes zijn als je naar het mbo in de buurt gaat of misschien stroom je eerst door naar het havo bij ons op school.

In het derde jaar maak jij ook een start met het schoolexamen.

Je wordt voorbereid op je diploma. Daarnaast loop je een snuffelstage bij een bedrijf om te kijken hoe het er in het echt aan toe gaat. Zo krijg jij een idee van wat jij kunt en wilt en of je de goede keuze hebt gemaakt.

Je krijgt ook lessen van een mentor.

De mentor is jouw steun en toeverlaat, hij of zij helpt je graag als je ergens mee zit. Tijdens deze lessen leer je ook leren, kun je hulp krijgen met het maken van je huiswerk en vertellen je mentoren over verschillende zaken die op school spelen.

Trouwens, het diploma van de gemengde en theoretische Leerweg is voor je vervolgopleiding evenveel waard.